Individuální přístup - Konzultace a posouzení vybraného topidla pro váš interiér ZDARMA.

Akumulační krbová kamna vs. běžná krbová kamna

Akumulační krbová kamna vs. běžná krbová kamna

Často za námi zákazníci přicházejí s dotazem, zda volit do interiéru běžná nebo spíše akumulační krbová kamna. Většinou jejich volbu motivuje strach z neustálého přikládání do kamen, která topí pouze v případě, že hoří oheň. Jaký je vlastně rozdíl mezi běžnými a akumulačními kamny? Jak vlastně běžná krbová kamna fungují a jak dlouho můžeme čerpat teplo z nich vysálané do interiéru? A je opravdu velký rozdíl, když si zvolím kamna akumulační?
AmbiFire Taurus krbová kamna s velkým prosklením

Běžná krbová kamna jsou vyrobena z kvalitní oceli. Cena a kvalita kamen se odráží v síle oceli, z jaké jsou vyrobena a tomu samozřejmě odpovídá i životnost kamen. Kov velmi dobře vede teplo, takže kamna se po zatopení rychle nahřejí a rychle předávají teplo do prostoru kolem. Jde tedy o velmi rychlý náběh, ale žel i velmi rychlé zchladnutí. Kamna zkrátka opravdu topí, pokud se v nich topí. Taková kamna jsou ideální, pokud si doma rádi přitopíte, aniž byste zapínali topení nebo pokud si večer při posezení v obýváku chcete zpříjemnit atmosféru. Zároveň vám rozhodně poslouží jako velmi dobrý doplňkový tedy sekundární zdroj tepla v případě, že nepůjde elektřina nebo že se v létě ochladí a vy si chcete lehce zahřát obývaný prostor. Teplo z těchto kamen má rychlý náběh a četnost přikládání záleží na hmotnosti dřeva, které pojme topeniště a na množství tepla, které chcete z kamen získat. Během topení však nezapomínejte na regulování přívodu vzduchu. Maximální množství potřebujete při zátopu, ale po rozhoření plamene nezapomeňte přívod vzduchu stáhnout a tím zmírnit plamen. Výrazně tím prodloužíte dobu hoření přiloženého dřeva. Po dohoření paliva kamna rychle chladnou a teplo přestávají předávat do prostoru. Taková kamna jsou ideální např. do nízkoenergetických staveb, která potřebují skutečně minimum tepla, takže o žádné velké vytápění nestojíte a chcete oheň zkrátka občas využít pro zahřátí a občas pro svou vlastní radost, protože sálající oheň v kamnech je ten nejkrásnější doplněk interiéru. Ideální volbou pro kvalitní krbová kamna pro nízkoenergetické domy jsou např. česká kamna AmbiFire.

Pokud naopak chcete maximum tepla využít a výrazně prodloužit délku předávání tepla z roztopených kamen do prostoru, zauvažujte nad akumulačními kamny. Jde o kamna, která jsou doplněna o nějaký prvek, který je schopen teplo do sebe nasát, dlouho ho držet a velmi pomalu a postupně předávat ven. I zde je nabídka velmi široká. Můžete zvolit kamna s kachlovým, kamna s opláštěním z mastku, keramiky nebo kamna, která nabízí akumulaci ve formě příslušenství. Vnitřek těchto kamen je vybaven přídavnými akumulačními prstenci, která jsou nad krbovou komorou případně v bocích a na zádech kamen. Tento akumulační materiál výrazně zvětší hmotnost topidla a výrazně zpomalí proces chladnutí kamen. Zcela krásně je to vysvětleno u perly mezi akumulačními kamny, kterými jsou Leda Colona. Zde vidíte, jak je tepelná energie z ohně co nejdéle zadržována v topidle a akumulační materiál uvnitř těla kamen co nejvíce akumuluje teplo do sebe. Ideální je i poměrně velká výška kamen a tudíž opravdu velké množství akumulačního materiálu. A nyní si ukážeme, jakou teplotu získáme z jednoho zátopu.

Leda Colona1. Zapálíme palivo

2. Po 1, 8 h se kamna naakumulují na 100% kapacity, teplota kamen je 78,6 °C

3. Po 6, 4 h od zatopení jsou kamna na 50% své kapacity, teplota kamen je 49 °C

4. Po 10, 7 h od zatopení jsou kamna na 25% své kapacity, teplota kamen je 33,9 °C

5. Po 13, 9 h jsou kamna vychladlá na 0% své kapacity

Na tomto příkladu můžete vidět, jak je akumulace účinná, dlouhodobá, úsporná a vhodná pro nízkoenergetické a pasivní domy.

Kamna Leda Colona jsou skutečnou špičkou mezi akumulačními krbovými kamny. Velmi kvalitní alternativou jsou i akumulační kamna Aduro 9-7, Romotop Evora Akum, Lugo nebo Malaga. Pokud máte rádi kachloví, akumulaci vám pomohou vyřešit kachlová kamna Hein. A pokud vás láká stavěný krb, ale nemáte čas a prostor se jeho plánování dlouze věnovat, protože ruku na srdce, naplánovat a zrealizovat stavbu kamen je otázka mnoha měsíců, určitě si prohlédněte nabídku kachlových krbů Hein. Jde o obestavbu krbové vložky doplněnou velkoformátovým kachlovím a doslova během jednoho dne vám vyroste v obýváku skutečný a plnohodnotný krb s úžasným exteriérem – betonově šedá, jasně bílá, odstíny rzi nebo černé. Váš moderní interiér díky těmto kamnům posunete o mnoho příček vzhůru.

Tak vybírejte a pokud si něčím nejste jisti nebo potřebujete ujasnit nebo nasměrovat váš výběr, jsme tu pro vás. Stavíme kamna už 13 let a víme, co topí.

Vaše kamna jsou naše starost a vaše radost!!!